На 17 март от 19 ч. музиката, модата и живописта ще си поделят пространството в зала „България“. На сцената в Софийска филхармония ще бъде представен музикалният пърформанс „Еволюция“, като публиката ще очароват музикантите от Кварто Квартет, съвместно с носителката на „Златна игла“ 2017 в категория „Модна иновация“ Мерлин Арно, художникът авангардист Иван Яхнаджиев и пленителните балерини на Vaya Dance Studio.
С активната си дейност, оригинални музикални проекти и висок професионализъм от световна величина Кварто Квартет все повече привличат вниманието на музикантските среди и приобщават голяма аудитория нови любители на класическата музика.

За идеята на проекта дизайнерката Мерлин Арно споделя:

„Идеята се роди след участието ми в събитие в зала „България“ преди две години, на изява на Кварто Квартет, където бях бодиарт модел на Иван Яхнаджиев. Тогава хората приеха много добре идеята за едно по-различно музикално представяне и реших да създам иновативен музикален проект, който да включва уникалните дрехи, които правя. В музикално отношение темата разви Иван Пенчев, който даде и името на проекта „Еволюция“, защото музикално преминаваме през вековете, като стигаме до съвремието. Ще представя съвременни и барокови дрехи с кринолини, като за изработката на някои от обемните рокли, са нужни над 1000 пера. Мисля, че когато изкуството се обедини за защита на животните, всички ние заедно предаваме еко послание към света – да бъдем толерантни към всяко живо същество, като ценим красотата му и правото му на свобода.“

Мерлин Арно е меценат и бизнесдама, подкрепяща изкуството – писатели, спортисти, художници и деца в неравностойно положение.
Тя е успешен лекоатлет, а също и иновативен дизайнер, носител на приза „Златна игла 2017“ в категория Модна иновация.
Перата, които използва за направата на впечатляващите си тоалети са от черен и сив щраус, черна американска пуйка и син паун. Основното е, че при създаването на тези развихрящи въображението облекла няма пострадала нито една птица. Перата са събирани в линеещия период на птиците. Моделите измисля сама, като ползва шивачи за направата им. От самата идея до реализирането ѝ е непрестанно до тях. При обработката перата се перат, гладят и дезинфекцират.
Първото ревю, което прави, и на което модел е самата тя, събира средства за закупуване на къщички и хранилки за диви птици. Партньор на събитието е „Сдружение за дивата природа – Балкани“, а инициативата стартира от парк „Хисарлъка“ в Кюстендил, където е подкрепена от местната общинска администрация.
Част от средствата от билетите на проект „Еволюция“ ще бъдат дарени на сдружение „Нов свят за животните“, като кампанията е под надслов „Таралежът – единственият воин срещу змията“.
В забързания свят, в който живеем, е хубаво да отделяме повече време да се разхождаме из природата, да се любуваме на красотата на различните видове животни и растения. С ревютата си Мерлин Арно се опитва да донесе именно тази красота на хората – да обърнем поглед към природата. Тя е вдъхновение за младите момичета, и чрез дизайнерските си облекла иска да ги мотивира да бъдат различни и да се гордеят от факта, че за да облекат тези ослепителни дрехи, не е пострадало нито едно живо същество.

В залата ще звучи премиерата на прочутата „Токата и фуга“ на Бах, за първи път в Кварто версия за струнен квартет, изключително виртуозна и разгръщаща целия арсенал на струнните инструменти. От Италия ще се пренесем в Испания с огнената музика на Бокерини, позната ни от филма „Господар и командир“ и прочутият му китарен квинтет Фанданго. След това ще се любуваме на музиката от танца на Кармен от Бизе и оставаме на китарно-испанска тема с Астурия на Албениц, отново в специален Кварто аранжимент, прехвърляйки ни с един „полет“ до Виена с Моцарт.

През цялото време на сцената Иван Яхнаджиев ще твори забележителна арт инсталация от бои и пера. Ексцентричната творба на виртуоза с четка е с внушителните размери два на два метра и освен с пълна гама бои, е инкрустирана с над 900 пера, в най-пъстроцветни палитри. Върху нейното създаване е работено два месеца, като впечатляващото ѝ довършване художникът авангардист ще направи пред очите на публиката.

„След като композирах в една абстрактна позиция перата, се сетих, че трябва да добавя и копчета, защото става дума за дрехи. Добавих пера, копчета и бои, и се получи една чудесна комбинация, с която ще изненадам публиката, и дори самите организатори.“ – споделя Яхнаджиев.

Vaya Dance Studio е школа за обучение по класически балет и съвременен танц с изключителна насока към творчеството в танца и авторската хореография.
От 2008 г. Дебютантите на Виенския бал в София се подготвят във Vaya Dance Studio от Ваня Рошкова, а балерините от концертния състав на студиото стават постоянен участник в официалното му откриване.
Vaya Dance Studio имат много авторски спектакли, създадени за участия съвместно с Кварто Квартет и Софийска филхармония, като един от тях е и пърформанса „Еволюция“.
Балерините от Vaya Dance Studio ще бъдат облечени в дизайнерските рокли на Мерлин Арно и ще пленят публиката с изискаността, изтънчеността и грацията на разцъфващи цветя! Техният специален артистичен грим ще бъде подготвен от Марина Младенова – носителка на „Златна игла“ 2018 за „Най-добър моден гримьор“, а за прическите им ще се погрижи Надежда Радева от салон за красота „Бюти клуб“.

След модното ревю с нейно участие на ежегодните награди „Златна игла“ 2018, с организатор проф. Любомир Стойков, на което специален гост бе първата дама Деси Радева, Мерлин Арно споделя:

„Не се стремя към награди, колкото и ценни да са те за мен, стремя се към нови спектакли, включително на световна сцена. Горда съм, че подпомагам дивите животни, като създавам хранилки и поилки. Много обичам животните – те ме вдъхновяват. Дрехите, които създавам карат моделите, които ги носят да почустват усещането какво е да си птица, да се чустват волни и недостижими, и по този начин да се изгради самосъзнание за опазване на природата около нас, и в публиката, която ги наблюдава.“

Те ще ви провокират и запленят, ще преобърнат представите ви за класическата музика, модата и живописта, защото всичко, което правят, го правят с душа и сърце. Очакват ви! 17 март, 19 часа, зала България, Софийска филхармония.
Освен на сайта на eventim.bg и epay.bg, билети може да откриете и на билетна каса зала „България“.