Hа 5-и ноември на камерната сцена на Музикалния театър бе представена книгата „Имре Калман – кралят на оперетата“, издателство „Пропелер“, от Петър А. Вангелов. По време на представянето звучаха музикални арии, дуети, терцети и квартети от двете най-прочути и обичани оперети на Имре Калман „Царицата на чардаша“ и „Графиня Марица“, чиито изпълнители бяха изтъкнатите солисти на Музикалния театър Добрина Икономова, Еделина Кънева, Катерина Тупарова, Александър Мутафчийски, Пеньо Пирозов и Христо Сарафов. Режисьор на спектакъла е Румен Григоров, а зад пианото бе Блага Николова. Самият автор казва за книгата:

В ръцете ви е един необичаен разказ за живота и творчеството на световноизвестния унгарски оперетен композитор Имре Калман. Разкриват се неизвестни подробности от неговия личен живот, светоглед и творчески процес, предадени в езотерична светлина. Една приказна история за композитора вълшебник, написал най-много ангелски мелодии, работил в най-тясно сътрудничество с четири велики богини в Музиката. И всичко това е поднесено на пиедестала на Вселенските тайни на Музиката. Книгата е полезна за всички музиканти, любители на музиката и ценители на окултните тайни!

Избрани откъси от книгата: Когато питали Калман как обича да композира и дали му е необходим акомпанимент на пиано – той казвал, че няма нужда от никакви помощни средства. За него композирането ставало в главата и в сърцето. Авторът на „Царицата на чардаша“ признава, че сам нямал обяснение как идват при него големите идеи и гениалните мелодии. Той не можел да определи и в кое музикално хрумване се крие успехът…